جمعه 26 تير 1405 - Fri 17 Jul 2026
|ف |
| | | |
کد خبر: 31703
تاریخ انتشار: 10/تير/1395 - 09:10
گروه تولید و محتوای پایگاه خبری حامیان ولایت/بین الملل

بررسی عامل انفجار تروریستی فرودگاه آتاتورک استانبول / اردوغان؛ یکه‌تازی و خودخواهی/اردوغان و تفکرات نو عثمانی گری

در پی درگیری مسلحانه و دو انفجار انتحاری پیاپی در فرودگاه بین المللی آتاتورک استانبول نزدیک به 200 نفر کشته و زخمی شدند.نخست وزیر ترکیه گفت داعش مسئول حمله به فرودگاه استانبول است

بررسی عامل انفجار تروریستی فرودگاه آتاتورک استانبول / اردوغان؛ یکه‌تازی و خودخواهی/اردوغان و تفکرات نو عثمانی گری

در پی درگیری مسلحانه و دو انفجار انتحاری پیاپی در فرودگاه بین المللی آتاتورک استانبول نزدیک به 200 نفر کشته و زخمی شدند.
انفجارها در پایانه شماره ۲ فرودگاه که مختص پروازهای بین‌المللی است رخ داده و به همین جهت احتمال حضور اتباع دیگر کشورها در میان قربانیان وجود دارد. در یکی از ویدئوهایی که از حمله منتشر شده صدای برخی مسافران در حال تکلم به زبان فارسی به گوش می رسد. رسانه‌های ترکیه‌ به نقل از یک شاهد نوشته‌اند که عاملان حادثه پس از آن به تیراندازی پرداخته‌اند که نیروهای لباس شخصی پلیس به این افراد مشکوک شده و به تعقیب آن‌ها پرداخته‌اند.

 


در نخستین واکنش به انفجارهای انتحاری خونین در فرودگاه استانبول ترکیه، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با انتشار بیانیه ای رسمی ضمن براز تاسف از این حادثه آن را محکوم کرده و از آمادگی کشورش برای ارسال گروه های امنیتی و امدادی به ترکیه خبر داده است. گفته می شود که سفار آمریکا در ترکیه چند روز پیش در اطلاعیه ای از شهروندان این کشور خواسته بود از حضور در مراکز عمومی شهرهای مختلف ترکیه مانند استانبول خودداری کرده و نکات امنیتی را رعایت کنند.


نخست وزیر ترکیه: داعش مسئول حمله به فرودگاه استانبول است


نخست وزیر ترکیه پس از کنترل نیروهای امنیتی بر اوضاع در فرودگاه بین المللی آتاتورک، در جمع خبرنگاران حاضر شد و گفت: 36 تن در حملات تروریستی به فرودگاه آتاتورک کشته شده‌اند و ادله و شواهد موجود نشان از آن دارد که داعش پشت این حمله است.

وی ادامه داد: سه عامل انتحاری بعد از ورود به فرودگاه ابتدا به سمت مسافران آتش گشودند و سپس خود را در اماکن پرازدحام فرودگاه منفجر کردند که این امر باعث افزایش شمار قربانیان حمله شده است.

ییلدیریم به هویت عاملان انتحاری این حمله هیچ اشاره‌ای نکرد و تنها گفت آن‌ها با یک تاکسی خود را به فرودگاه رساندند و هیچ خلل امنیتی در این فرودگاه که از پر رفت و آمدترین فرودگاه‌های اروپا محسوب می‌شود، رخ نداده است.



نخست وزیر ترکیه گفت فعالیت فرودگاه از ساعت 3 صبح به وقت محلی از سر گرفته شده است و تحقیقات درباره جزئیات کامل حمله که به زودی در اختیار افکار عمومی قرار خواهد گرفت، ادامه دارد.

نخست‌وزیر ترکیه در سخنان خود به آمار دقیق زخمی‌های این حمله اشاره‌ای نکرد اما رسانه‌ها و دیگر منابع ترکیه از زخمی شدن 147 تن در این حملات خبر داده‌اند.
حمله فرودگاه آتاتورک یکی از خونبارترین و موفق‌ترین حملات داعش در ترکیه محسوب می‌شود که در آن عاملان حمله توانستند نقشه خود را تا حدود زیادی پیاده کنند و یکی از امنیتی ترین مناطق در استانبول و تمام ترکیه را هدف بگیرند.


اردوغان و تفکرات عثمانی گری


در حقیقت سیاست‌ها و اقدامات اردوغان پس از رسیدن به مقام نخست‌وزیری در سال 2003، تلاش برای احیای قدرت، ثروت و تاثیرگذاری عثمانی‌ها در قرن 16 و 17 میلادی بود و ناشی از نوعی تفکر اقتدارگرایی تاریخی در دوران حکومت عثمانیها در ترکیه است.


اردوغان و احمد داود اوغلو که رئیس حزب عدالت و توسعه و فرد مورد اعتماد اردوغان در اجرای سیاستهای اقتدارگرایانه وی است تلاش دارند نوعی سبک جدید از عثمانیگری را در ترکیه احیا کنند. به عنوان مثال دولت ترکیه موضوع تدریس و آموزش عثمانی در مدارس این کشور در پیش گرفته است و به صراحت نیز از آن حمایت می‌کند. رئیس جمهوری ترکیه اخیرا با اشاره به این که محافلی در ترکیه مخالف آموزش و تعلیم عثمانی هستند، گفت: این خطر بزرگی است و آن ها چه بخواهند و چه نخواهند، ما این را به جوانان مان آموزش خواهیم داد.
اکنون در ترکیه، اردوغان برای قدرت بیشتر و افزایش اختیارات ریاست جمهوری تلاش می‌کند و به همین دلیل است که از دید او ساختار دولتی کارآمد می‌تواند با دوران آلمان در زمان حکومت سیاه نازی‌ها مشابه باشد. در حقیقت خوابی(نئوعثمانیگرایی) که اردوغان برای ترکیه دیده است اگر دقیقا مشابه سیاستها و اقدامات هیتلر نباشد چندان هم با آن فرقی ندارد؛ روش خطرناکی که ممکن است جامعه ترکیه و منطقه خاورمیانه را با چالشهای ناشی از اقتدارگرایی، توهم گرایی و ستیزه گری مواجه کند.

 


چرا اردوغان به این حال و روز افتاده است؟ دو مسئله را می‌توان به عنوان دلایل اصلی افول حکومت اردوغان ذکر کرد؛ اولاً، سودای ایجاد حکومت مطلق در داخل کشور و ثانیا سیاست‌های اشتباه در قبال جنگ سوریه. حوادث پارک گزی را می‌توان نقطه آغاز سراشیبی محبوبیت داخلی اردوغان دانست. شاید حتی بتوان گفت تنها دلایل بر سر قدرت ماندن اردوغان در ترکیه را نبود گزینه جایگزین و ترس مردم ترکیه از نبود امنیت داخلی و اقتصادی دانست؛ ترسی که با بمب‌گذاری‌های اخیر در آنکارا و استانبول بیش از پیش در میان مردم ترکیه رخنه کرده است.

اردوغان با سه هدف اصلی وارد جنگ سوریه شد؛ تسویه حساب با کردها، ارائه تصویری از ترکیه به عنوان کشوری اثرگذار و قدرتمند در منطقه و همزمان جذب مسلمانان سنی و نفوذ هرچه بیشتر در میان آنها.

نگرانی اردوغان از قدرت گرفتن کردها و اصرار او برای تضعیف آنها در منطقه به هر قیمتی، اولین اشتباه اردوغان در جنگ سوریه بود. نگاه اردوغان به سیاست خارجی که بازیگران منطقه را به دو دسته دوست و دشمن تقسیم می‌کند، باعث شد که اردوغان هر آنکه را که با کردها همکاری می‌کند دشمن خود بداند و دشمنان کردها را دوست خود. بر همین مبنا، حمایت آمریکا از کردها در سوریه و عراق را می‌توان به عنوان دلیل اصلی سرد شدن رابطه ترکیه با آمریکا دانست و در عین حال حمایت ترکیه از داعش به عنوان دشمن اصلی کردها در سوریه و عراق را توجیه کرد. اشتباه دیگر اردوغان، وارد شدن این کشور به جنگ سوریه به منظور دنبال کردن صرف اهداف ترکیه و قدرت بخشیدن به موضع این کشور در خاورمیانه بود. آن هم در زمانی که بازیگران بسیاری در این جنگ مشغول تاثیرگذاری بر مسیر جنگ بودند. این نکته را نیز نباید فراموش کرد که این تلاش‌های ترکیه همزمان شده است با فرایند قدرت یافتن جمهوری اسلامی ایران در منطقه؛ فرایندی که با توافق هسته‌ای و برداشته شدن تحریم‌ها سرعت بیشتری نیز گرفته است.

پیشتر رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه حزب کارگران کردستان این کشور (پ.ک.ک) را مسئول حملات دانسته بود.
حال با این حمایت های صورت گرفته باعث می شود تادشمن خود را دوست بدانند و همین امر موجب حملات و انفجار های تروریستی گردیده است.


 

منبع : پایگاه خبری حامیان ولایت

نظرات بینندگان
نظرات شما